Nora Eller Brænd Oslo Brænd

Nora Eller Brænd Oslo Brænd

Om bogen

Johanna Frid modtog i februar i år det svenske dagblad Dagens Nyheters kulturpris 2019 for sin autofiktive roman Nora eller Brænd Oslo Brænd. Ved hjælp af selvond satire får Frid læseren til at klukle vej gennem bogen, mens hun med proglig finesse udstiller og dissekerer tidsånden. Samtidig binder romanen med sine skandinaviske hovedpersoner Sverige, Danmark og Norge sammen på en herlig måde. Den kan nærmest klassificeres som er en slags litteraturens SAS! Et moderne skandinavisk mustread.

Hvor jaloux kan man egentlig blive? Hvor hyppigt kan man tjekke et fremmed menneskes Instagramprofil? Hvor stærke menstruationssmerter kan man overhovedet have? Er Norge Paradis på Jord?

Svenske Johanna er kæreste med danske Emil. Emil har en ekskærste, der hedder Nora. Nora er alt det, Johanna ikke er: smuk, fotogen, elsket på de sociale medier - og for at det ikke skal være løgn: norsk! Hvor forbandet perfekt kan man lige blive? Da Johanna ved et tilfælde finder ud af, at Emil og Nora skal ses, indleder hun en grundig efterforskning af Nora på Instagram. Efterforskningen forekommer fuldstændig endeløs, og samtidig ædes Johanna op indefra – ikke bare af jalousi, men også af en gennemborede og konstant smerte i livmoderen …

Nora eller Brænd Oslo brænd er en sort-humoristisk roman om to af vor tids store kvindesygdomme: Instagram og endometriose!

Johanna Frid, f. 1988, flyttede for kort tid siden tilbage til Stockholm efter fire år i Danmark. Hun er i færd med at skrive sin næste roman. Hun debuterede som forfatter sammen med Gordana Spasic i 2017 med digtsamlingen Familieepos, der blev indstillet til Katapultpriset og Sveriges Radios lyrikpris. Nora eller Brænd Oslo Brænd indbragte hende den prestigefyldte svenske pris Dagens Nyheters Kulturpris 2019.

”Johanna Frid … borer direkte ned i smertepunkterne, og det gør romanen både dyb og bred. Den vokser til noget større, der får begrebet ’generationsroman’ til at blegne.” Dagens Nyheter

”Med sin … helt særlige sprogsans tilfører Johanna Frid den svenske samtidslitteratur ny energi.”

Göteborgposten

”Det kræver en særlig litterær begavelse at lykkes så overbevisende med at forene humor med det ellers så smertefulde … det her er begyndelsen på et stort forfatterskab.”

Expressen

”En rammende og dristig roman om vor tid.” Upsala Tidning

”Sproget … er unikt for den unge generations forfattere … en helt egen stemme, som jeg ikke vidste, jeg længtes efter. Jeg ser i høj grad frem til at læse mere af Johanna Frid.”

Sveriges Radio

”Det er en fryd at læse Frid.”

Aftonbladet

Forfatter.Johanna Frid
Oplæser.Karen Abrahamsen

LydbogE-bog

Dansk

Hvad andre synes

Anmeldelser af Nora Eller Brænd Oslo Brænd