Ser du månen, Daniel- Puk Damsgård

Bedømmelse 4.8
9 timer 2 min
295 Sider
bookCoverFor

Om bogen

Den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, fortalt af den prisvindende forfatter Puk Damsgård. Beretningen er et lille stykke danmarkshistorie midt i verdenshistorien.

I samarbejde med Daniel Rye, hans familie og andre med nært kendskab til historien fortæller DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård her for første gang om den danske fotografs kidnapning. Om de 13 måneder i fangenskab og det nu verdensberømte Islamisk Stat-fængsel i den syriske by Raqqa, hvor 24 vestlige gidsler sad under kontrol af deres fangevogter, briten bedst kendt som Jihadi John.

Daniel Rye var det sidste gidsel, der forlod fængslet i live i juni 2014. Herefter begyndte IS at dræbe de tilbageværende vestlige gidsler – Daniels medfanger. En af dem var den amerikanske journalist James Foley, som også var blevet Daniels ven. Den danske fotograf overbragte det sidste rørende brev til James Foleys familie, da han blev løsladt.

Puk Damsgård går også helt tæt på islamisk Stat og skildrer gennem interview med et tidligere IS-medlem terrororganisationen, der på kort tid er vokset til at være en regulær hær, som har erobret landområder og større byer, de administrerer som en stat i staten. Hun prøver at finde svar på, hvilken betydning Islamisk Stat har for udviklingen i Syrien og Irak, hvor Danmark deltager i krigen mod IS. Samt ikke mindst hvorfor Daniel Rye og andre gidsler blev forhandlet fri, mens andre aldrig kom hjem.

Ser du månen, Daniel giver et sjældent indblik i, hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold – og hvordan familien derhjemme håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem.

Puk Damsgård (f. 1978) er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har siden 2011 været DR's mellemøstkorrespondent – i dag med base i Kairo. Hun har skrevet bøgerne De Renes Land (2009), Ulvehjerter (2011), bestselleren Hvor solen græder (2014) og senest bestselleren Ser du månen, Daniel (2015), der fortæller den gribende historie om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der i 398 dage sad som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien. Bogen, der i månedsvis har ligget i toppen på de danske bestsellerlister, udkommer snart i yderligere ni lande – og Puk Damsgård har for bl.a. Ser du månen, Daniel modtaget dansk journalistiks fornemmeste hæderspris, Cavlingprisen 2015. Puk Damsgård har derudover vundet talrige andre priser for sit arbejde, deriblandt Læsernes Bogpris 2015 og Publicistklubbens Fortællerpris (2015).
Forfatter(e):
Oplæser(e):
Format:
E-bog, Lydbog
Tid Lydbog:
9 timer 2 min
Sider E-bog:
295
Sprog:
Dansk
Udgivet:
30.10.2015
Forlag Lydbog:
JP/Politikens Forlag
ISBN Lydbog:
9788740027716
Forlag E-bog:
JP/Politikens Forlag
ISBN E-bog:
9788740014822

© JP/Politikens Forlag (Lydbog)

© JP/Politikens Forlag (E-bog)

Hvad andre synes

Anmeldelser af Ser du månen, Daniel – E-bog, Lydbog

Jeg har længe ladet denne bog ligge, fordi jeg viste at den ville berører mig dybt. Jeg mærkede i sommerferien, at det nu var tid til at tage hul på den. Bogen har ramt mange følelser.

Rikke

Hård, gribende og lærerig

En særdeles hård fortælling, skrevet med tydelig stor respekt for alle involveret. Vidner om at der er så meget vi som almindelige uvidende danskere slet ikke forstår men som vi kan lære og blive klogere på hvis bare vi lytter. Oplæst med samme respekt som den er skrevet og i et særdeles tydeligt sprog.

Cathrine